[7 Ditches TV Archief] Marcel Canoy: ‘We hebben een nieuw type econoom nodig’

Economen zijn cijferfetisjisten of cynici. Marcel Canoy, hoofdeconoom bij Ecorys hoopt daar echter een derde smaak aan toe te voegen. “De AAA-econoom.”

Tripple A verwijst hier echter niet naar de ratingbureaus, maar naar Aristoteles (Van) Aquino en Adam Smith. “Drie filosofen die ik gebruik als stijlfiguur voor duurzame economische oplossingen.”

Er is een nieuwe econoom nodig, want de huidige econoom voldoet niet meer. “Hij trekt zich teveel terug in een bepaald model en doet vaak ongenuanceerde uitspraken.Hij of zij gaat uit van één oplossing.”

Er spelen echter vaak veel meer factoren dan alleen een economische, dat geldt voor bijna alle onderwerpen. “Je kunt niet van alle mensen verwachten dat ze dat doorzien. Economen hebben meer integriteit nodig om grenzen aan te geven.”

De AAA- econoom bundelt meerdere wijsheden samen, daardoor ontstaat een meer diverse discussie. Canoy schreef er een boek over.

Want ook al zijn er weer tekenen van herstel. In de basis is er nog veel mis met de Nederlandse economie. “Die vergen een andere blik en aanpak.”

Zoals de torenhoge private schulden. “Onze economie is op een ongezonde vorm van schuld gebaseerd, We hebben niet eens meer door hoe hoog die schuldenberg is.”