[7 Ditches TV Archief] Martijn Blom: ‘De meeste informal investors zijn ondernemers die geld “over” hebben’

Banken verlenen nog maar moeizaam kredieten. Steeds meer jonge bedrijven moeten aankloppen bij informal investors, zoals Martijn Blom van Droomzaken. “Wij willen starters een kans bieden door te participeren.”

Blom focust zich op bedrijven met financiële en sociale impact. Nazava waterfilters is daar een van. “Dit bedrijf is in het afgelopen jaar twee keer zo groot geworden. Een succesverhaal, maar dat zijn ze niet allemaal.”

Droomzaken stelt één voorwaarde voor investeren. “We willen een Nederlander in het managementteam”, zegt Blom. “We investeren met eigen geld en willen de communicatie strak houden.”

Blom zit ook bij De investeerdersclub, een netwerkclub voor informal investors. “Veel van onze participaties komen van mensen uit deze club, maar de club investeert niet als collectief.”

“90 procent van de informele investeerders zijn ondernemers die geld “over hebben”, zegt Blom. “Ze hebben niet perse de ervaring of expertise om dit beroep uit te voeren.” Daarom is de Investeerdersclub opgericht.

Een plek waar sinds 2009 de kansen en risico’s van participeren worden besproken. “Bijvoorbeeld over het team achter een bedrijf of de technische details van een contract.”

Fouten delen is volgens Blom ook waardevol. “Investeren in startups is risicovol. Mijn geld is vaak het enige dat erin zit, daarvoor wil ik zeggenschap hebben.”

Blom merkt de laatste tijd ook dat er meer bedrijven op hem afkomen met betere voorstellen. “Ze kunnen niet meer terecht bij de bank, al zijn het vaak mooie bedrijven.”