7 Ditches TV interview Kenaad Tewarie: ‘Ethische issues in codes vatten lost het probleem niet op’(klik hier om video te bekijken)

Als consultant zat Kenaad Tewarie jarenlang aan tafel met bestuurders. Hij werkte voor KPMG, Laurus  en VION Food en heeft een uitgesproken mening over hoe je een bedrijf leidt.

“Ik hou van ouderwetse bestuursmodellen, zegt Tewarie. “Tegenwoordig draait het teveel om de alleswetende ceo, maar een succesvol bedrijf leid je met elkaar.”

Over het bonussenbeleid bij banken, en met name ABN Amro, is de adviseur dan ook niet te spreken. “Ze hadden er recht op, maar je kunt je ook afvragen of een bonus rechtvaardig is. De bank is gered met belastinggeld”, zegt hij.

“In mijn tijd bij Laurus heb ik meerdere bonussen geweigerd. Als je honderden mensen moet ontslaan kun je geen bonus aannemen.”

Leider
Een echt leider is volgens Tewarie dienend. “Erkenning hoeft niet altijd te worden uitbetaald in euro’s. Bedrijven en besturen hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Regels zoals de nieuwe code voor banken lossen volgens Tewarie niets op. “We vluchten te vaak in zelfbedachte structuren”, zegt hij. “Ethische issues proberen we in codes te vatten, maar daarmee los je het probleem vaak niet op. Als iemand voor de euro’s gaat, dan moet er een gedragsverandering plaatsvinden.”

Er zijn desondanks genoeg bestuurders die wel verantwoordelijk nemen, maar ze zitten soms vast in de bestaande structuren. “Lange termijn denken wordt afgestraft”, zegt Tewarie.

We moeten dan ook terug naar “een verbinding met een reële economie”, vindt Tewarie “Er is teveel schuld. Een bank heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en die moet ruim ingevuld worden.”