Ondernemersles 15: Wij van WC Eend

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.




Wij van WC Eend adviseren WC Eend, ofwel: de rol van adviseurs en adviesbureaus. Ik weet waar ik over praat, want ik runde zeven jaar lang een internetbureau en adviseerde uiteraard dure websites. En iemand die sloten verkoopt, adviseert altijd de beste sloten. De slager adviseert niet om vegetarisch te worden, accountants adviseren uitgebreide jaarrapportages en verzekeraars adviseren jou om je te verzekeren. Advies is per definitie zo gekleurd en afhankelijk als dat het maar zijn kan.

Denk daar continu bij na als je als ondernemer groeit. Want hoe meer geld er in je bv’s omgaat des te meer je te maken krijgt met goed bedoelde adviseurs.
Doe zelf je basiskennis op en beslis zelf wat je wilt. Ga met die basis alleen in zee met adviseurs als je ze echt nodig hebt.
Mijn grootste bewijs is het regelen van pensioen. Al jaren liepen meerdere adviseurs en ook mijn vader me te pushen richting het regelen van een pensioen. Want dat hoort zo.
En dat terwijl ik het zo’n onzin vind! Pensioen is gebaseerd op vroeger, waarbij je ‘moest’ werken voor een baas en uiteindelijk gelukkig mocht worden op je 65ste, want dan mocht je stoppen met werken …
Ik wil niet stoppen met werken en hoef dat ook niet. Ik leef mijn leven, inclusief ondernemen en dat blijf ik doen totdat ik dood ga. Dus de hele gedachte, het hele concept van pensioen vind ik onzin. Na jarenlange ‘strijd’ en zelfs een paar jaar durend alternatief van pensioen in eigen beheer heb ik nu mijn adviseurs als ook mijn vader overtuigd van de onzin.

Zoek je eigen koers, advies is altijd commercieel gekleurd en gebaseerd op eigenbelang. Niet erg hoor, mits degene daar eerlijk voor uit komt, maar niet altijd 100% in jouw belang.