Adjiedj Bakas: ‘In 2014 gaat de economie terug naar de basis’



Trendwatcher Adjiedj Bakas werd door financieel adviseurs verkozen tot een van meest invloedrijke personen in de financiële sector. In zijn nieuwe boek ‘Trends 2014’ beschrijft hij wat we komend jaar mogen verwachten. “We gaan weer terug naar de basis”, zegt Bakas. “Mensen gooien hun oude schoenen niet meer weg, maar laten er nieuwe zolen onder zetten.” 

De trend van de ruileconomie zal zich in 2014 sterker manifesteren. “We hoeven niet meer alles te hebben, we kunnen het ook lenen. Of iets doen in ruil voor iets anders.” Daarmee verwacht Bakas dat de economie kleinschaliger en meer zelfvoorzienend gaat worden.

Ambachten komen terug en we moeten weer leren om het met minder te doen. “Leerlingen die kiezen voor techniek zullen direct een baan krijgen.” Doe-het-zelf De zakelijke dienstverlening zal daarentegen krimpen, denkt Bakas. Doe-het-zelf wordt weer helemaal hip. “Beleggen is in opkomst, want sparen levert nog maar weinig op.”

Ook ziet Bakas dat steeds meer personen en organisaties de taken van een bank op zich nemen. “Bij peer2peer banking gaan ondernemers elkaar geld uitlenen”, zegt Bakas. “Die trend zie je nu al in de private banking sector.” Steeds meer bedrijven hebben een eigen bankvergunning.

Google bijvoorbeeld en IKEA. “De bank van IKEA moet komend jaar naar Nederland komen.” Verarmen We moeten volgens Bakas ook terug naar de basis, omdat de grote middenklasse van Nederland verder zal verarmen. “Zij krijgen de meeste lastenverzwaringen te verduren. In Duitsland zie je om deze reden de middenklasse al slinken.”

Bakas zie een grote rol weggelegd voor big data, IT, de bio-based economy en de foodsector. “Big data zijn heel interessant, maar je moet ze wel zo gebruiken dat de consument er lol in heeft om zijn privacy op te geven.”