KWF blikt terug op Alpe d’HuZes, Leo van der Goot over SBS en nieuwe CEO 538 Jacqueline Smit over haar plannen

Het medialandschap verandert in razend tempo. Dalende advertentie-inkomsten, het internet en sociale media maken dat mediaondernemers Leo van der Goot (media consultant), Jacqueline Smit (538 Group) en Michel Rudolphie (KWF) hun strategieën drastisch moeten wijzigen om van betekenis te blijven. 

Van der Goot zag de impact van het veranderende medialandschap onder meer bij SBS. “Een van de problemen is dat er onvoldoende focus op de kijker is”, zegt hij. “Er zijn aandeelhouders die programma’s doordrukken zonder oog voor de consument.”
Zonde vindt Van der Goot, die groot werd bij de radio. “Een programma mag nooit de proeftuin zijn van een producent.” De opkomst van het internet en de komst van aanbieders zoals Netflix geeft de kabelaars ‘natte handen’, zegt Van der Goot. Distributiemodellen en –winsten staan onder druk, al ziet de ondernemer wel een toekomst voor de kabel met bijvoorbeeld live uitzendingen.

Massa

“De Nestlé’s van deze wereld willen hiermee de massa bereiken, dat is nog lastig via internet”, zegt Van der Goot. “Bij een online filmpje met twee reclames ervoor, zoals TMG dat doet, is de bezoeker al weg voor het begint.”

Michel Rudolphie directeur van KWF Kankerbestrijding wist de massa echter met gemak te bereiken. De organisatie kwam recent onder vuur te liggen na een rel omtrent het salaris van Alpe d’HuZes oprichter Coen van Veenendaal.
Op sociale media was het al snel groot nieuws, maar Rudolphie liet weinig van zich horen. “We hebben de keus gemaakt om ons afzijdig te houden.”

Imago

De berichtgeving heeft KWF geen goed gedaan. “Het imago van een organisatie staat altijd onder druk, omdat het om geld van de samenleving gaat”, zegt Rudolphie. “Het goed doen is moeilijk.”

Dat kan Jacqueline Smit beamen. “Mediabedrijven hebben het lastig”, zegt ze. “De verdienmodellen, distributie en het gebruik van content moeten anders.” Multimediaal bezig zijn is lastig en de industrie is teveel risicomijdend geweest. “Alles omtrent innovatie was eng.” Maar een oordeel geven langs de zijlijn is te makkelijk, vindt Smit.

Risico

We moeten in de media meer samenwerken en risico’s nemen. “Projecten samen met marketing uitvoeren en van sponsorships partnerships maken” , zegt Smit, die ook een voorstander is van de dialoog op sociale media. Het advertentiemodel werkt niet meer goed. “We gaan ons in 2014 richten op evenementen en online distributie.
Ook gaan we content opknippen en op meerdere manieren inzetten.” Op dit moment is Smit echter vooral aan het luisteren naar anderen. “Ik kijk ook naar de trends in het buitenland, zoals technologie in combinatie met media.”
Smit richt haar pijlen liever op meerdere toekomstscenario’s. “Het is verwaand om na zeven weken al precies te weten welke koers je gaat varen”, zegt ze. “Dat is gewoon nog niet duidelijk.

We moeten veranderen en mee met nieuwe ontwikkelingen om houdbaar te blijven.”