Ondernemersles 5: De factor geld

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar.  Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  

Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.



Ik ben als startend ondernemer opgevoed met de term burn rate. Verlies draaien en geld verbranden dat je niet hebt, of in ieder geval niet van jou is. De hele economische crisis van de afgelopen jaren is gebaseerd op geld verzinnen dat er niet is, het model van de pensioenfondsen is gebaseerd op geld op papier dat er in het echt niet is en het hele stelsel van de aandelenbeurzen is er een die gelijk staat aan het stelsel van Holland Casino (update: en kijk daar hoe het gaat :)).

Ik hou persoonlijk mijn hart vast voor de komende jaren. Ik onderneem vandaag de dag met eigen geld. Groeien op basis van winst. Schijterig ondernemen? Het zal wel, maar ik hou liever controle over eigen middelen en vind het prettiger om geld uit te geven dat ik zelf heb. Daarnaast heb ik slechte ervaringen met banken als het gaat om ‘mee ondernemen’. Ten tijden van mijn Explainer DC avontuur is voor mij het gezegde ‘ze geven je een paraplu als de zon schijnt en pakken hem af als het gaat regenen’ pijnlijk waar geweest. In goede tijden meedoen, maar in slechte tijden bikkelhard en de belangen van de bank voorop.

Als ik nog eens venture capital nodig heb, zoek ik het liever bij ondernemers of private investors die daadwerkelijk mee willen doen. Maar liever nog groei ik op basis van eigen geld dat ik uit eigen reserves kan halen.

Ik heb niet zo’n haast. Rustig groeien.

Mijn persoonlijke management bv

Ik heb op dit moment drie bv’s en een eigen Management BV die als holding fungeert en van waaruit ik m’n salaris betaal. Wat ik heb afgeschaft, zijn alle zogenaamde lucratieve constructies in je persoonlijke management bv, zoals pensioen in eigen beheer en levensloop regelingen.

Ik ben daarin erg simplistisch geworden; van elke euro die je bruto omzet, tik je de helft af aan de Belastingdienst, linksom of rechtsom, nu of later. De rest is netto en van jou.
Natuurlijk valt er best belastingvoordeel te halen en als het gaat om een boekhouding van tientallen of honderden miljoenen wordt het spel heel anders. Maar voor mij en de boekhouding van mijn persoonlijke management bv heb ik het inmiddels enorm eenvoudig ingericht.

Ik heb twee keuzes in mijn management bv: wat keer ik me aan salaris uit en wat doe ik met de winst? Tik ik de divident direct af en til ik het naar privé, laat ik het nog ff lekker in de bv staan of ga ik ermee ondernemen en investeren?

Aan regelingen op dit gebied doe ik niet meer. Eigen regie over je geld en beschikking over eigen cash is het model van vandaag en morgen. Voor mij dan.