Zakelijk op 7 met Centraal Beheer Achmea: “Pensioen? Als je mazzel hebt krijg je de helft en werk je tot je tachtigste.”

De arbeidsmarkt veranderd, steeds minder mensen hebben een vast contract. Rob Becker (Centraal Beheer Achmea), Ronald van den Hoff (Seats2Meet) en Robbert Coenmans (FNV Jong) vragen zich in aflevering 4 van Zakelijk op 7 af hoe erg dat is.

‘Ik heb me mijn hele leven afgezet tegen de samenleving, niemand wilde mij meer hebben en daarom ben ik ondernemer geworden’, zegt Van den Hoff. De eigenheimer steekt dan ook letterlijk zijn middelvinger op naar de gevestigde orde. ’Ze hebben er een puinhoop van gemaakt.’

Zekerheden zoals een pensioen en een baan voor het leven vallen volgens de ondernemer langzaam weg. “Een steeds grotere stroom van mensen onttrekt zich hierdoor aan de orde van traditionele werknemers”, zegt hij.

Van den Hoff noemt die mensen ‘ZP’ers’ (Zelfstandige Professionals). “Het zijn nieuwe leiders die waarde hechten aan zelfverrijking door kennis, sociale media en verbondenheid met elkaar.”

De gevestigde orde wordt in de visie van Van den Hoff aangevallen door vernieuwing. “Over tien jaar bestaan traditionele organisaties zoals Philips, KLM, maar ook Achmea niet meer in hun huidige vorm.”

Een scenario waar Becker als baas van een grote werkgever niet  bang voor is. “We zien wel dat werknemers minder loyaal worden en meer switchen, maar tegelijkertijd zien we medewerkers die behoefte hebben aan vastigheid.”

Becker beschrijft zijn bedrijf als een zorgvuldige werkgever die veel aandacht besteedt aan het opleiden van werknemers en in een solide pensioen voorziet.

Coenmans ziet vooral onder jonge werknemers een flexibele trend. “Flexwerk is iets van deze tijd”, zegt hij. “En dat is prima, er is niet perse sprake van uitbuiting.” Het kan bovendien jeugdwerkloosheid aanpakken.

Pensioen is daarentegen wel een onderwerp waar de jeugd zich druk om maakt. “Indexeren is van groot belang, als er niet voldoende wordt gecorrigeerd voor inflatie dan hebben wij straks geen pensioen.”

Of de jongste generatie straks überhaupt pensioen krijgt is volgens Van den Hoff echter maar zeer de vraag. “Als je mazzel hebt krijg je de helft en werk je tot je tachtigste door.”

Een kleinere rol voor pensioenbeheerders en verzekeraars ligt dan ook op de loer. “Steeds meer mensen gaan hun financiën zelf regelen”, erkent ook Becker. “Broodfondsen groeien hard”, zegt Van den Hoff. “Twee jaar geleden waren het er 8, nu zijn dat er zeker 40.”

“De werkgever van de toekomst is er een die het personeel meeneemt in de bedrijfsvoering”, vindt Coenmans. Een bedrijf dat een ondernemende houding stimuleert. “Het gaat erom dat je in de toekomst inzetbaar blijft binnen een bedrijf”, zegt Becker. “Dat is een gezamenlijke taak van werkgever en –nemer.”