Interview NUzakelijk: Internet is het nieuwe televisie kijken

 Op NUzakelijk verscheen een interview met me over mijn business televisie initiatief 7 Ditches TV. De tekst vind je hieronder en uiteraard op NUzakelijk.nl.

Mediaondernemer Ronnie Overgoor begon een televisiestation in een tijd van elkaar hevig beconcurrerende mediastations. Ondernemerskanaal 7 Ditches TV gaat de strijd aan via het internet. ‘Bij mij springen er geen sterren van de duikplank. Het gaat puur om de inhoud.’ 

Tien jaar geleden was het ondenkbaar dat mensen ooit afstand zouden doen van hun televisie, maar in een tijd van laptops, tablets en mobieltjes wordt die mogelijkheid steeds reëler.

Op internet is er ruimte voor inhoudelijke televisie. “Fuck de TV”, zegt Overgoor. “Op internet gaat het niet om zendtijd, mediawetten en kijkcijfers. Er is tijd voor een goed gesprek.”

En dat is precies waar de ondernemer zich mee wil onderscheiden. “Ik maak programma’s voor mensen die iets meer prikkeling zoeken.” Op 7 Ditches TV worden gesprekken gevoerd met aansprekende ondernemers. Ze delen hun visies en leermomenten om de kijker te inspireren.

Financiële druk 

7 Ditches TV ging in de zomer van 2012 van start en telt nu ongeveer 25.000 bezoekers per week. “Interessanter is dat 30 procent van de kijkers het hele programma uitkijkt”, zegt Overgoor. En die uitzendingen duren al snel een half uur.

Het eerste jaar financiert Overgoor zijn bedrijf zelf. “Ik heb een ton gereserveerd om zonder financiële druk te kunnen starten.” Daarna moeten adverteerders het station draaiende houden. “Als ik het commercieel niet rondkrijg, dan heb ik in elk geval geprobeerd om iets gaafs neer te zetten.”

Hoe het niet moet 

Maar de entrepreneur gelooft in zijn zaak. “Ik heb ook gezien hoe het niet moet.” In 2005 startte Overgoor de internettalkshow ‘Pitch Talk’ dat onderdeel van tv-kanaal ‘Het Gesprek’ van Ruud Hendriks werd. De zender overleefde het niet. “De focus in de programmering ontbrak ‘en de keuze voor klassieke distributie via de kabel was fout.”

Dit keer moet het lukken. 7 DitchesTV is uniek voor Nederland. Het borduurt voort op succesvolle zakelijke videowebsites, zoals het Amerikaanse Diggnation, dat 80 miljoen bezoekers per maand trekt.

Kansen

In Nederland is het publiek beperkter, maar er liggen ook kansen in Europa. “Er is nog geen Europees online TV station”, zegt Overgoor.

En dankzij internet is het bereik van 7Ditches TV wereldwijd. “Ik hoef alleen maar in het Engels te gaan presenteren.” En juist daarmee denkt Overgoor op termijn te kunnen concurreren met zakelijke platforms zoals RTLZ en BNR.

Flinke naam

De komende tijd moet 7 Ditches TV een flinke naam op gaan bouwen. Overgoor trekt hiervoor veel bekende ondernemers aan, zoals Duncan Stutterheim, Arko van Brakel en Hans Biesheuvel. Tijdens de aankomende Week van de ondernemer staan er zeker 70 gasten voor de camera.

Daarmee trekt het station ten strijde voor “het nieuwe televisiekijken” en voor een vleugje glamour aan het ondernemersbestaan. “In Nederland hebben we geleerd om niet in zeven sloten tegelijk te lopen”, zegt Overgoor. “Wij ondernemers moeten dat juist wel doen.”