Rij jij nog zelf auto? Ouderwets zeg!

Op dit moment worden de eerste rijbewijzen afgegeven aan auto’s. Auto’s die, op basis van Google technologie, zelfstandig de weg op mogen. De eerste 300.000 miles testdrives zijn inmiddels gedaan, zonder ongelukken. Wegcapaciteit gaat met 300% omhoog, want auto’s communiceren met elkaar en kunnen met zijn vijven naast elkaar op een driebaans stuk asfalt.
Je auto parkeert zichzelf en als het ‘s ochtends regent en je kind wil niet naar school fietsen, dan geef je hem of haar je autocard, en de auto brengt je kind naar school en rijdt daarna weer zelfstandig naar huis. Blinden kunnen weer de weg op en verkeersborden kunnen weg.

Wifi is op korte termijn overal. Ziggo is in Groningen de eerste pilots aan het doen om een klein stukje van de modems die in huishoudens en bij bedrijven staan ‘open’ te zetten. Ze hebben dit nu al bij 18.000 huishoudens gedaan, waardoor een stedelijk dekkend wifi netwerk een feit is.

 Er zijn pillen met een computerchip erin die je slikt, waarna je via een mobiele app kunt zien hoe het is gesteld met je gezondheid. De pil rapporteert aan je mobiele telefoon en trouwens, hij laadt zich op aan je maagzuur.

Onzin scenario’s? Nope. Feiten.

Op internet is een video te zien uit 1999 waarop mensen wordt gevraagd wat ze van een mobiele telefoon vinden. Het uniforme antwoord: “Onzin, heb ik niet nodig.” Dat was 1999.

Veranderingen op de korte termijn worden altijd hevig overschat, veranderingen op de langere termijn worden hevig onderschat. De wereld verandert sneller en sneller en al ziet de eerste versie van een nieuwe technologie er misschien nog knullig uit (de eerste mp3 speler, de eerste reissite, de eerste mobiel), tien jaar later heeft het een complete bedrijfstak vernietigd (videotheken, reisbureaus, vaste telefoons) en volledige nieuwe geopend (iTunes, Spotify, AirBnB, apps).

De Wet van Moore geldt nog steeds en betekent dat vandaag de dag een gemiddelde ijskast meer intelligentie heeft dan de raket die de eerste mens op de maan zette. Wat de Wet van Moore teweegbrengt in de komende tien jaar, daar hebben we geen weet van en da’s knap lastig als ondernemer, maar wel spannend.

Een ding weet ik zeker. Over tien jaar lachen we samen als we een auto zien rijden met iemand met zijn handen nog aan het stuur: “Tsss, moet je die kijken, die rijdt nog zelf.” 🙂