Banken

Ondernemers zijn kritisch op banken. Terecht.

Ze hebben er in het verleden een potje van gemaakt, niet goed op onze centen gepast en fout gebankierd uit hebberig oogpunt.

Maar we moeten niet doorschieten.

Vooral dat geschreeuw van ondernemers dat banken geen kredieten meer verstrekken. Nee, dat klopt. Aan verlies draaiende ondernemingen, waar de boeken een puinhoop zijn en het businessverhaal gewoon niet klopt, daar geven ze geen krediet aan. Ik denk altijd maar zo: zou je er je eigen geld in stoppen? Nee? Waarom zou de bank dat dan wel doen?

En geven ze wel krediet is het ook niet goed, zo hoorde ik pas geleden tijdens een discussie met mannen die de pilotenopleiding hadden gedaan en nu een schuld hadden van meer dan een ton. En geen baan. Wie was er schuldig en had het krediet NIET moeten verstrekken? Juist. Diezelfde bank.

Het oude beleid van de banken staat in schril contrast met de inzet van de individuele bankiers vandaag de dag. Ik ben deze maanden dagvoorzitter op een reeks ING evenementen en zie met eigen ogen hoe de rayon directeuren hun klanten uitnodigen, de dialoog en de discussie aangaan en vragen om het vertrouwen.

Wat mij betreft krijgen ze die, of in ieder geval het voordeel van de twijfel.

(column TROS in bedrijf Radio1)