Wat kost een dagvoorzitter?

Wat kost een dagvoorzitter?

Een vraag die veel mensen stellen op het moment dat ze bezig zijn met het organiseren van een event of congres. En een vraag waarvan het lastig is om een eenduidig antwoord te geven. Ik kan er wel een paar zaken over verduidelijken.

  • If you pay peanuts you get monkeys

Er zijn nog steeds mensen die denken een professionele dagvoorzitter te kunnen boeken voor een appel en een ei, Dat kan niet. Een dagvoorzitter die zijn of haar vak serieus neemt, vraagt een volwassen en een te verantwoorden vergoeding. Simpel.

  • ‘Dat is ook veel voor een paar uurtjes’

Vaak met een glimlach gebracht, deze opmerking, maar toch. Een paar dingen hierover. Een paar uurtjes betekent voor mij in veel gevallen de hele dag. Ik kan immers vaak geen tweede opdracht aannemen die dag en dus ‘kost’ het mij de hele dag,

Daarnaast gaat het niet alleen om de uren van het event. Ikzelf ben erg flexibel in de voorbereiding. Wat moet gebeuren moet gebeuren. Enige dat telt is een top event. En als dat twee of drie keer bijeenkomen betekent, so be it. Naast het overleggen met de opdrachtgever gaat er tijd zitten in het voorbereiden van de inhoud van het event. Wie spreekt er, waar gaat het over, vindt er een paneldiscussie plaats, hoe geven we die vorm?

Al met al gaat er bij mij minimaal 8 – 12 uur zitten in een voorbereiding van een event. Tel daar de dag zelf bij op en je zit zo op 16 – 20 uur.

  • Waarde

De vraag ‘Wat kost een dagvoorzitter’ is in de kern ook eigenlijk de verkeerde vraag. De vraag die je je moet stellen is ‘Wat voegt een dagvoorzitter aan waarde toe aan jouw event? En als we de vraag omdraaien: ‘Wat is de schade voor je event als je hier geen vakman of vakvrouw neerzet?’ Iemand die de zaal niet aanvoelt, geen goede gesprekken kan voeren, discussies uit de hand laat lopen en het publiek zich ongemakkelijk laten voelen?

Toegevoegde waarde van een goede dagvoorzitter begint al bij de voorbereidingen. Een goede dagvoorzitter denkt mee, kan helpen bij het goed indelen van een programma, zorgt voor de scherpe invulling van de paneldiscussie, spreekt zijn netwerk aan bij het vinden van die ene spreker en zet zijn jarenlange praktijkervaring in om samen met de opdrachtgever tot het beste event te komen.

En op de dag zelf komt de dagvoorzitter niet voor je werken, maar optreden. Neemt de zaal mee in zijn energie, haalt alles uit sprekers en panelleden en zorgt ervoor dat de dag een topervaring wordt voor alle betrokkenen.

En deze waarde is, ik wil niet zeggen onbetaalbaar ;), maar wel de waarde die mijn tarief bepaalt.