[7 Ditches TV Archief] Gerjoke Wilmink: (Nibud) ‘Het aantal hulpaanvragen is in twee jaar verdubbeld’

Een op de zes Nederlanders kampt met schulden. Kunnen we nog wel met geld omgaan? 7 Ditches TV’s Janneke Willemse in gesprek met Gerjoke Wilmink, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

De schulden variëren van rood staan tot consumptieve kredieten. “Zo’n  400.000 huishoudens hebben problematische schulden”, zegt Wilmink. “Vaak hebben zij minimaal 30.000 euro schuld.”

Gelukkig hebben we goede instanties voor schuldhulpverlening. “Die zetten mensen voor drie jaar op een strak financieel regime”, zegt Wilmink.

Het Nibud is opgericht in 1979. “Er was toen ook een crisis. De overheid wilde een stichting die zich met financiën voor huishoudens bemoeide”, zegt Wilmink.

Goed inkomen
Ook mensen met een goed inkomen zijn door de crisis in de problemen gekomen. “Bijvoorbeeld doordat een van de inkomens van tweeverdieners is weggevallen, en er een hoge hypotheek af te lossen is.”

Veel mensen kampen ook met een zogenoemde woekerpolis, een beleggingsverzekering met onevenredig hoge kosten,  terwijl maar weinigen dat door hebben. “Daar ligt nog een adviestaak voor het Nibud”, zegt Wilmink. “Die problemen zijn vaak nog heel goed op te lossen.”

Wilmink ziet een kentering in de mentaliteit van Nederlanders. De hulpvraag is in twee jaar verdubbeld en mensen willen sneller grip krijgen op geld. “Ze gaan minder snel lenigen aan.”