Ondernemersles 1: Ik ga ondernemen!

Veel mensen in mijn omgeving willen gaan ondernemen, willen graag voor zichzelf beginnen. Als zzp-er, of direct als ondernemer met personeel. Als je ze dan vraagt hoe ze dat gaan doen en in welke fase ze zich bevinden, dan zijn ze vaak heel erg druk bezig met het schrijven van plannen en het laten ontwerpen van visitekaartjes.
Ook het volledig uitschrijven van missies, core values en swot-analyses horen daarbij. Verder is er veel aandacht voor de vormgeving van het logo op het briefpapier. Allemaal mooie plannen, plannen, plannen.

Plannen zijn leuk en ook absoluut van belang, maar er is maar één ding dat geregeld moet zijn, wil je kunnen beginnen en dat is niet de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Die inschrijving is misschien wel noodzakelijk, maar niet boeiend en niet waar het om gaat.

Ondernemen in de kern is gebaseerd op het simpele principe: ‘Kan ik iemand factureren?’
Ofwel: omzet, omzet en omzet. Is die geregeld? En niet voor een maand, maar op solide basis. Omzet, daar tegenover de kosten en dan een bedrag in de plus overhoudend. In de kern is het niet complexer dan dat.

En ik kan je vertellen dat als dat er is, de rest ook binnen een paar dagen geregeld kan zijn.

—————————–

Dit is een ondernemersles uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar.
Ronnie publiceert vanaf 27 april 2014 iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com. 

Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.