Philippe Vorst van New York Pizza: “Ik heb geen spijt van het franchisemodel”

Philippe Vorst is een van de oprichters van pizzaketen New York Pizza. Inmiddels telt het bedrijf ruim honderd vestigingen. En dat moeten er meer worden, al liggen de franchisenemers soms dwars.

“Waar je met franchisers werkt gaat het ook wel eens niet goed”, zegt Vorst over de recente rechtszaak met een van hen in Zoetermeer. “Het is niet emotioneel, ze hielden zich gewoon niet aan de regels.”

In de media werd Vorst in het verleden eens afgeschilderd als een slavendrijver. “Dat is fictie van een getergde franchisenemer die met de noorderzon vertrok en veel  schulden achterliet.”

Spijt van het franchisemodel heeft Vorst dan ook niet. “Voor ons is het een uitstekend model, ook internationaal.” New York Pizza zorgt voor een sterke merknaam en de franchisenemer deelt 6 procent van zijn omzet.

Over de gehele linie gaat het volgens Vorst erg goed met de zaak. “We ontwikkelen ons op alle vlakken.” Het aantal vestigingen moet voor het einde van het jaar op 125 staan, waaronder een eerste in Duitsland.

“We steken een teen in het water van Duitsland om te kijken of we daar voet aan wal kunnen krijgen.” De Duitse markt is volgens de ondernemer “eng groot”, maar de grootste concurrent telt maar 200 zaken. “Dat kunnen we aan.”

Domino’s 
In Nederland is Domino’s de grote concurrent. “Onze pizza’s zijn beter van smaak. Er wordt een eind op los getest om de lekkerste slice te realiseren.”

Vorst, zijn broer en een vriend zagen goud in de pizzaslice na een afstudeerscriptie. Ze investeerden alle drie tienduizend gulden in het plan. “We hadden nul verstand van pizza’s.” De mannen schakelden een kenner in om deeg te maken. Ook kochten ze een enorme voorraad pizzasaus.

Daarna was het bouwen aan een imperium. “Een goeie franchisegever levert de ondernemer winst onderaan de streep.” Daarvoor heb je een goeie opleiding nodig voor je ondernemers. En uiteraard killer-marketing.

New Chicken
“Onze campagnes zijn anders.”, zegt Vorst. “Zoals ‘Check out our new Chicken’ met een vrouw op de poster om onze nieuwe kipproducten te promoten.” De marketing van New York pizza kost 4 miljoen euro per jaar. Maar snelle service en lekkere pizza’s zijn minstens zo belangrijk.

Vorst zit nu al 20 jaar in de pizza’s. “We zijn ondernemender dan ooit, met een samenwerking met La Place en een eigen deegfabriek.” Export van dat deeg staat hoog op de agenda.

Er is volgens Vorst nog genoeg te doen bij zijn zaak. “New York Pizza is niet te koop. Zo lang ik nieuwe dingen kan blijven doen zal dat zeker niet aan de orde zijn.”