Interview 7 Ditches TV met Ondernemer Henk Keilman: ‘In de kern ben ik een spirituele identiteit’

Hij is super-investeerder, windmolengoeroe en bekend van het tv programma ‘Dragon’s Den’. Toch moest duurzaam ondernemer Henk Keilman in oktober vorig jaar het faillissement tekenen voor zijn investeringsmaatschappij RIG Investments. In het programma Profile met Sara van Gorp vertelt Keilman hoe het zo ver heeft kunnen komen en wat zijn plannen zijn voor de toekomst. 

‘Een ras-optimist’, zo betitelt Keilman zichzelf het liefst. Toch hingen er de afgelopen maanden donkere wolken boven zijn imperium. ‘Een helse periode’, zo stelt Keilman. Maar de investeerder blijft optimistisch: ‘Als je hard werkt en je intelligentie bereikt, kun je dingen bereiken.’ Toch heeft Keilman grote tegenslagen moeten verwerken de afgelopen tijd: ‘Als je er een boek over zou schrijven, dan zou het een heel spannend boek worden.’

Eind jaren ’90 kreeg Keilman al zijn eerste tegenslagen te verwerken. Zo werd hij aangeklaagd na de verkoop van zijn telecombedrijf: ‘Ik heb zes jaar moeten procederen, maar heb toen uiteindelijk gewonnen.’ Ook nu gaat Keilman weer de strijd aan met schuldeisers en curatoren. ‘Dit keer zijn de problemen een stuk groter’, geeft de investeerder toe.

Rechtszaken

Keilman noemt zijn problemen vooral liquiditeitsproblemen: ‘Al mijn bezittingen zitten vast in beleggingen en vastgoedzaken.’ Volgens hem zijn de activa nog goed voor tientallen miljoenen euro’s.

Momenteel is Keilman nog verwikkeld in diverse rechtszaken om ook zijn persoonlijke bezittingen te beschermen. Een van die rechtszaken speelt zich af rond zijn participatie in een Bulgaars zonnepark, waar hij zelf 5 miljoen in investeerde. Door contractbreuk van de andere investeerders raakte Keilman daarbij naar eigen zeggen in de problemen.

Hand in eigen boezem

Hoewel Keilman meerdere malen verwijst naar contractbreuken en fraude praktijken van voormalige zakenpartners, steekt de zakenman ook de hand in eigen boezem: ‘Mijn timing om te investeren in het zonnepark was beroerd. We zijn ingestapt in 2010, een half jaar daarna brak de Griekse crisis uit.’ Keilman geeft daarnaast toe dat jaarrekeningen te laat zijn ingeleverd. Volgens zijn daarbij zijn instructies aan het personeel niet opgevolgd. Keilman moet nu bij de curator aantonen dat er wel degelijk een behoorlijke administratie is gevoerd. De ondernemer maakt zich geen zorgen: ‘Ik denk dat ik de curator wel kan overtuigen’.

Toekomst

Ondanks alle tegenslagen ziet Henk Keilman de toekomst zonnig. De investeerder is daarom al weer druk bezig met nieuwe zonne-projecten in Azië. De ondernemer vertrouwt daarbij op zijn Karma: ‘Ik ben een spirituele vonk’.