Ondernemers uit toeristenlanden: Kappen ermee!

Wij kunnen nog veel leren van ondernemers in het buitenland. Ikzelf had prachtige ervaringen in Thailand als het gaat om service, klantvriendelijkheid en niveau van dienstverlening.

Maar waar we in Nederland in winkels al voorzichtig zijn met het uitspreken van de gevleugelde woorden: “Kan ik u misschien helpen, of kijkt u liever even rond?”, zijn de ervaringen op straat van veel vakantiegangers het tegenovergestelde:

Of het nu mij mijn schoonzus betreft die in Tunesië was of mijn broer die naar Turkije ging, alsmede wijzelf in Thailand, iedereen werd gek van de verkopers op straat. In ons geval betrof dat vooral het aanbieden van taxi’s, restaurants, kleding, massage en de in Phuket wereldberoemde PingPong Show.

Alsjeblieft lieve ondernemers; snap nou eens dat we het een minuut lang heel aardig vinden (“Goh, wat leuk hier zo, heel anders dan bij ons toch?”), maar dat het daarna 100% anti-sales werkt. Ik ga niet meer rustig kijken in een kraampje, of op de menukaart langs de weg, als er een hijgende figuur naast me staat te pushen en te drammen. Los van de irritatie die je opwekt, is het als ondernemer simpelweg dom.

Kappen ermee, dus.