RFID

RFID staat voor Radio Frequency ID, zeg maar een barcode, maar dan in de vorm van een chip. Verdomde handig in de logistieke wereld. Je zet een detectiepoort bij de achteringang van een supermarkt en voorziet alle producten van een RFID chip en je ziet op een website je voorraad, wat erin en eruit gaat en hoe de bevoorradingsorder eruit ziet.

Maar de RFID lonkt ook naar de mens. In Rotterdam is een inmiddels beroemd project gestart, waarbij topklanten van een nachtclub worden voorzien van een dergelijke chip, waardoor ze van ingang tot bar worden herkend en gespot.

Nooit meer toegangskaartjes en je drankjes worden automatisch afgerekend.

Ook in Legoland kun je, weliswaar zonder injectie zoals bij de nachtclub, je kind voorzien van een dergelijke chip, de kidspotter. Ben je je kind dan kwijt, dan is een telefoontje genoeg om per sms de coordinaten te ontvangen van de plek waar je kind zich bevindt. Met behulp van een kaart zie je nauwkeurig de plek. Vreselijk scenario als je ziet dat de coordinaten overeenkomen met een grote waterplas, maar je kunt in ieder geval actie ondernemen.

RFID is een techniek wat veel strategisch denkwerk oproept als het gaat om wat je ermee zou kunnen doen.

In Amerika zijn officials van de Universiteit van California bezig met een plan om RFID te gaan implanteren in lijken. Dit om de grote hoeveelheid lijken, die in de illegale handel terechtkomen, te kunnen volgen en zodoende deze handel een stop toe te roepen.

Een plan, gedoemd tot mislukken, denk ik. Ten eerste moet je alle ‘onderdelen’ van een lijk voorzien van een chip, aangezien het vaak juist gaat om die knieband of die nier. Daarnaast zijn dergelijke lieden nou juist vaak erg handig in het ‘bewerken’ van lichamen, dus het eruit halen van die chip is dan ook geen enkel probleem.

Anyway; over bizarre RFID projecten zullen we nog veel meer horen. Over het project in California kun je meer lezen op Wired.