Hoe kies je de juiste dagvoorzitter?

Bij het organiseren van een zakelijk event hoort ook de selectie van de juiste dagvoorzitter. Nou kan ik hier, lekker op mijn eigen website, natuurlijk zeggen dat je dan gewoon mij moet kiezen, maar dat is iets te kort door de bocht. Want een dagvoorzitter die niet past bij een event, kan de zaak goed verknallen. Daarom hier een paar aandachtspunten die je kunnen helpen tot de juiste keuze te komen.

🧍Profiel

Soms wil je een vrouwelijke, of juist een mannelijke dagvoorzitter om specifieke redenen. Soms wil je een jonge hond, een andere keer een meer ervaren dagvoorzitter. De ene keer wil je een rustige, de andere keer een energieke en de ene keer is de nodige dosis humor gewenst, de andere keer niet.

Vink voor jezelf een lijstje af op basis van dit soort eenvoudige kenmerken, het maakt de keuze direct een stuk smaller en dus eenvoudiger. 

Ben je een bureau die voor een opdrachtgever een dagvoorzitter zoekt? Stel bovenstaande vragen dan eerst voordat je dagvoorzitters benadert. Ik word nog wel eens afgewezen, omdat de opdrachtgever een vrouw wil. Dat scheelt alle partijen veel werk als je dit van tevoren weet, want ik kan veel, maar een vrouw zijn kan ik niet.

🏢 Bureau’s of direct?

Maak gebruik van de expertise van sprekersbureau’s als je nog veel open vragen hebt. Zij hebben vaak een breed en onafhankelijk overzicht van de markt. Let wel op dat ze actuele en accurate kennis hebben specifiek van dagvoorzitters (tip: check een paar dagvoorzitter profielen op hun website en vergelijk deze met de website van de dagvoorzitter in kwestie of het profiel een beetje actueel is). 

Ikzelf heb goeie ervaringen met o.a. De Spreker, Dagvoorzitter.nl, Het Sprekershuys en Quality Bookings, maar er zijn er veel meer die hun werk goed doen. 

Direct contact zoeken met een dagvoorzitter is ook een mogelijkheid, zeker als je al iets duidelijker voor ogen hebt, wat je zoekt.

📝 Voorbereiding

Wat verwacht je van een dagvoorzitter qua voorbereidingen? De een is meer gewend een duidelijk script te krijgen, de ander denkt graag mee over het ontwerp en de invulling van je event. 

Deze laatste variant, ik ben er daar een van, is voor veel opdrachtgevers prettig. Zeker als je als opdrachtgever niet super veel ervaring hebt kan een dagvoorzitter je enorm helpen als het gaat om invulling, timing, programmering en line-up sprekers. Vraag dit vantevoren aan de dagvoorzitter voordat je met hem of haar in zee gaat.

🧑🏻‍⚕️ Vakexpert?

Regelmatig zie ik opdrachtgevers die kiezen voor een vakexpert om de dag te hosten, iemand uit de branche die er alles vanaf weet. 

Pas hiermee op. Bij een dagvoorzitter staat de vakkennis van het professioneel hosten van de dag centraal. En daarnaast is een goeie dagvoorzitter in staat door de juiste voorbereiding de dag inhoudelijk uitstekend te begeleiden. Want de dagvoorzitter is niet de inhoudelijk expert, dat zijn de gasten op het podium en het publiek in de zaal. 

Sterker nog, een vakexpert is door zijn of haar betrokkenheid en vanwege het feit dat hij of zij ‘een van hen’ is, niet in het voordeel. Een dagvoorzitter moet een zekere onafhankelijke rol hebben.

💶 Prijs

En ja, natuurlijk, wat kost dat dan?

Ik zie grofweg drie groepen:

  1. Een grote groep dagvoorzitters die het er vaak ‘bij’ doen, enkele opdrachten per jaar doen en een bedrag vragen tot € 1500,
  2. Een kleine groep professionele dagvoorzitters die het als vak uitoefenen, tientallen keren per jaar op een podium staan en een bedrag vragen tussen de € 2500 en de € 4000,
  3. Een kleine groep dure dagvoorzitters, bijvoorbeeld BN’ers, die bedragen vragen van boven de € 5000.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Bel me om vrijblijvend op: 0646036777. Of stuur een mailtje.

Ronnie Overgoor
Genomineerd Dagvoorzitter van het Jaar