De karaktereigenschappen van een dagvoorzitter

Los van technieken die je kunt leren en ervaring die je kunt opdoen, waardoor je steeds beter wordt is het prettig als je beschikt over een aantal in mijn ogen karakteristieken. Niet dat je ze allemaal moet hebben als dagvoorzitter, maar het is prettig als je je in veel van deze eigenschappen herkent, mocht je ambities hebben richting dagvoorzitterschap.

Het gaat niet om jou

Een dagvoorzitter is net als een scheidsrechter in een voetbalwedstrijd faciliterend. Je staat ten dienste van de wedstrijd of het event. Het gaat niet om jou. Iedereen kent het; het fenomeen van de scheidsrechter die te aanwezig is en op een vervelende manier zijn stempel op de wedstrijd wil drukken. Voor een evenement of congres kan dat killing zijn.

Een dagvoorzitter die te aanwezig is, die zijn of haar mening te nadrukkelijk wil geven en die niet begrijpt dat de dag niet om hem of haar gaat. Het gaat om de sterren en dat zijn de sprekers en het publiek.

De regisseur

Het is een dunne lijn waarop de dagvoorzitter balanceert. Aan de ene kant zo onzichtbaar mogelijk, maar als het moet zeer bepalend en even heel duidelijk de grenzen stellend. Geen discussies, geen twijfel, bijna dominant. Maar altijd ten dienste van het event.

Je zorgt bijna onzichtbaar dat de sprekers zich prettig voelen en dat de panel discussie goed wordt gevoerd. Maar als het moet sta je er even heel duidelijk. Als iemand in de zaal teveel aan het woord wil, als een spreker de tijd vergeet, of als er iets onverwachts gebeurt.

De dagvoorzitter regisseert, kijkt en beslist op dat soort momenten. Er is immers geen tijd voor overleg als het programma aan de gang is. Om deze rol te kunnen pakken betekent het dat je alle onduidelijkheid voor aanvang van het event moet hebben weggewerkt. Dit vergt tijdens de voorbereidingen zo nu en dan een doortastende en zeer assertieve houding ten opzichte van iedereen die zich bezighoudt met het event.

Sfeer

Het allerbelangrijkste. Een goede dagvoorzitter ‘voelt’ de sfeer aan en bepaalt op basis daarvan bijna intuïtief wat er nodig is op welk moment. Soms moet je een panelgesprek iets langer door laten lopen, op een ander moment moet de druk even van de discussie af worden gehaald. Soms moet die ene vraag echt even gesteld worden, omdat die bij de hele zaal leeft, en soms laat je die vraag juist achterwege. Het ene moment is je grap gepast, het andere moment niet.

Energie

Je mag weer! Dat gevoel als je opstaat en je mag weer vandaag! Je hebt je voorbereid, je weet waar je naartoe wil met ‘de wedstrijd’ en je verheugt je erop. Nooit laconiek, en altijd een zekere mate van spanning. Maar vol vertrouwen, want je weet dat mede door jou een topwedstrijd kan worden neergezet.

Het is je talent, het is wie jij bent, het is wat jij het gaafste vindt om te doen. Het is jouw podium, jouw theater.

Je enthousiasme wordt gevoeld door de energie die je uitstraalt. Je ‘neemt’ hierdoor het publiek en ‘de spelers’ als het ware mee in die energie.

Technisch betekent dit dat je de energie laat zien in je lichaamshouding, de manier waarop je beweegt en waarop je praat. Een dagvoorzitter zit nooit laag in de energie.

Humor met respect als vangrail

Niets is krachtiger dan humor. Gebruik deze ook, maar wel altijd met ‘respect als vangrail’. Je zet niemand voor schut. Degene waarover of waarmee je grappen maakt, moet het zelf ook leuk vinden, dat is de stelregel.

Het is daarnaast een eigenschap, waar niet iedereen over beschikt. En heb je het talent echt niet, pas er dan enorm mee op. Humor moet net als alle andere zaken wel goed zijn ;).

Onafhankelijkheid

Ik gebruik vaker de metafoor van een scheidsrechter van een topwedstrijd. Omdat die in veel gevallen lijkt op de rol van dagvoorzitter. De scheidsrechter snapt het spel, kent de spelers, maar is onafhankelijk. Een dagvoorzitter is dat ook.

Soms zijn dagvoorzitters professionals uit de branche waar het event over gaat. Dit klinkt logisch, maar is niet persé een voordeel. Je bent namelijk enorm geneigd om ‘onderdeel’ te worden van het programma en mee te doen met de gesprekken, partij te kiezen. Je bent ‘één van hen’.

Natuurlijk mag je als dagvoorzitter je mening geven, maar het gáat niet om die mening. Klinkt als een klein verschil, maar is enorm belangrijk. Een hele dunne scheidslijn trouwens, tussen je eigen mening geven en je eigen mening te centraal willen stellen.

Een dagvoorzitter kent een zekere afstand en kan en mag juist als ‘buitenstaander’ scherp op de inhoud zijn.

______________________________________________

Exclusieve Dagvoorzitter Masterclass

Ronnie Overgoor biedt een exclusieve 1 op 1 Dagvoorzitter Masterclass aan voor ambitieuze professionals die zich de benodigde skills eigen willen maken en hierbij willen leren van de kennis en ervaring van Ronnie.

Meer weten? Neem dan direct contact op via ronnie@ronnieovergoor.com.