Ronnie Overgoor op BNR, FD en DFT: ‘Cijfers CBS laten aardverschuiving arbeidsmarkt Nederland zien’

fd-ronnieovergoor

Het CBS kwam vandaag met positief nieuws over de groei van bedrijven in Nederland. Ik mocht het duiden op BNR. (Luister hier het interview op BNR en lees hier artikel op FD).

Ik schreef er hierna een opinie stukje over:

Cijfers CBS laten aardverschuiving arbeidsmarkt Nederland zien

Het CBS kwam gisteren met cijfers naar buiten met de ronkende titel ‘Grootste aantal nieuwe bedrijven sinds 2009’. Wat blijkt, In 2017 kwamen er per saldo ruim 73 duizend bedrijven bij. Wat er feitelijk staat is dat er per saldo 73 duizend inschrijvingen bij de KvK bijkwamen. En dat laat iets heel anders zien.

Het bericht van CBS laat maar weer eens zien dat het bij data niet om de data zelf gaat, maar om de interpretatie ervan. Want wat deze cijfers laten zien is niks anders dan een aardverschuiving van de Nederlandse arbeidsmarkt. Want van alle inschrijvingen bij de

KvK in 2017 zijn er maar liefst 94% van eenmanszaken. Ofwel, eenpitters, zzp’ers of freelancers.

Wat dit laat zien is dat de arbeidsmarkt nu echt drastisch en constructief aan het veranderen is. Niet meer een baan is de standaard, maar voor jezelf een inkomen genereren als ‘ondernemer’ wordt de norm. En dat is goed. Want een ondernemende geest is goed. Je eigen verantwoordelijkheid nemen over je werkzame leven in plaats van het in handen geven van de werkgever.

Dit betekent dus ook een herdefinitie van wat een ondernemer of een bedrijf nu is. Want al die eenmanszaken bij elkaar voegen straks net zoveel waarde aan onze economie toe als vroeger de bedrijven met grote groepen werknemers.

Dit vergt wel twee belangrijke zaken die moeten worden aangepakt.

Taak voor de overheid

De overheid moet als de bliksem zorgen voor wet- en regelgeving die hierbij aansluit. Dus niet meer alles baseren op het feit dat een werkgever banen voor het leven moet garanderen. Maar veel meer uitgaan van een gelijkwaardige relatie tussen organisaties en professionals.

En daarnaast een stimulerende omgeving creëren voor iedereen die zelfstandig aan de slag wil.

Dit vergt niets minder dan een herdefinitie van alles wat met werk en ondernemerschap te maken heeft.

Taak voor al die ‘bedrijven’

Daarnaast ligt er een taak voor iedereen die zich inschrijft bij de KvK en daardoor direct door het CBS wordt gezien als ‘bedrijf’. Een bedrijf brengt meer met zich mee dan die inschrijving. En dat begint met omzet en belangrijker nog, winst. Dus als eenmanszaak zul je minimaal een plan moeten hebben om er een modaal inkomen uit te halen. En dat is dan echt het absolute minimum, wat mij betreft.

En dat is de belangrijkste relativering die ik wil aanbrengen bij de cijfers van het CBS. Ik ontmoet teveel ‘bedrijven’ en ‘ondernemers’ die bij navraag over de cijfers niet veel verder komen dan wat gestotter en de opmerking: ‘ik ben pas net bezig’.

Ondernemen is ambitie, is hard werken, is kansen zien, is de wereld mooier maken, is je dromen waar maken, maar is ook geld verdienen.