Annemarie Jorritsma over vrouwen aan de top, referenda en de Mediawet

Annemarie Jorritsma (VVD) heeft nog lang geen genoeg van werken of de politiek, zo vertelt zij in dit exclusieve gesprek met 7 Ditches TV interviewer Ronnie Overgoor.

Als fractievoorzitter in de Eerste Kamer maakt ze zich inmiddels onder meer sterk voor meer vrouwen in besturen. “Formeel is het nu al verplicht om 30 procent van het bestuur uit vrouwen te laten bestaan, maar het gaat maar heel langzaam”, aldus Jorritsma, die het aan kloongedrag wijt. “Bestuurders zoeken een kopie van zichzelf.” Er zijn inmiddels echter genoeg vrouwen met de kennis en ambitie om het minstens net zo goed te doen, weet de politica.

Jorritsma is ook kritisch over de bonuscultuur. “Bij grote bedragen kun je vraagtekens te plaatsen”, zegt ze. De bonussen moeten hier niet te hoog worden. En als topmensen daardoor naar het buitenland vertrekken? “Toedeledoki.”

Het fenomeen referendum, zoals die van deze week over Oekraïne, vindt Jorritsma niet meer van deze tijd. Het onderwerp is voor de meesten te ingewikkeld en er gaat waarschijnlijk maar een kleine groep mensen stemmen. Een eliteding, vreest ze. “Het referendum is raadgevend, maar het kabinet heeft al ja gezegd. Als meer dan 30 procent stemt dan moeten ze dat besluit heroverwegen.”