[NIEUWS OP 7 DITCHES TV] Peter Verhaar krijgt AFM vergunning voor Monefy


GELDZAKEN – Formeel staan er dertien weken voor de vergunningprocedure van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Peter Verhaar voerde echter een “gevecht” van anderhalf jaar om zijn startup Monefy van de grond te krijgen. Hoe dat uiteindelijk toch lukte vertelt hij op 7 Ditches TV.   
“De AFM is gecapituleerd, na anderhalf jaar onderhandelen hebben we eindelijk de vergunningen binnen”, zegt Verhaar opgelucht tegen presentatrice Janneke Willemse. “Je hebt de primeur.”
Ex-bankier Verhaar bedacht Monefy als alternatieve bron van financiering. “Er zijn in Nederland drie banken die 95 procent van het vermogen beheren”, zegt hij. “Monefy is crowdfunding voor het mkb, buiten de banken om.”
Maar als financieel bedrijf kun je tegenwoordig niet om de AFM heen. Alleen met de juiste papieren mag je aan de slag. “Toezicht is goed”, zegt Verhaar. “Maar er moeten andere regels komen voor startups. Het kan gewoon veel sneller.”
Want na anderhalf jaar is het geld van een startup op. “Je moet zoveel kosten maken voor je op stoom bent”, zegt Verhaar. “En  dat geld komt van investeerders.”
De ondernemer was zo boos op de AFM dat hij een campagne begon op sociale media. Al snel volgde de kranten en werden er vragen gesteld in de Tweede Kamer.
Probleem
Ook Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM, gaf het probleem toe. “Zij is een voorstander van innovatie in de sector”, zegt Verhaar. “Het is alleen heel erg moeilijk om dat te doen.”
Nu de vergunningen binnen zijn kan Verhaar “eindelijk beginnen met ondernemen.” Hij wil crowdfunding verder automatiseren en de banken beconcurreren. “Uiteindelijk wil ik samenwerken met de banken en gestapelde financiering mogelijk maken.”