Ondernemersles 53: De relativiteit

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.


Toen het bergafwaarts ging met ons internet bureau Explainer DC had ik meerdere petten op. De een was die van aandeelhouder, ondernemer. Daarnaast vormde ik samen met Stef Heutink de directie en ik was ook gewoon de mens, echtgenoot en vader Ronnie die maandelijks geld nodig had om te leven en het gezin te onderhouden.

Tijdens die rollercoaster naar beneden de laatste paar jaar had Explainer DC continu liquiditeitsproblemen en da’s drie keer ruk. Ik wens dat geen enkel bedrijf toe. Elke maand was het de vraag of we de salarissen van het personeel konden betalen en om het probleem te maskeren toen de bakker weigerde nog brood te leveren wegens onbetaalde rekeningen, reden Stef en ik samen naar een bakker om daar met eigen geld de broden te kopen voor de lunch van alle medewerkers.

Elke maand was het ook voor mij privé de vraag of ik geld had. Claire en ik hadden inmiddels drie opgroeiende kinderen en een net iets te hoge hypotheek op ons huis.

Meerdere, honderden, keren was Explainer DC het gesprek tussen Claire en mij in die jaren en de hamvraag was: ‘Wat als?’
Want wat als het mis zou gaan, het bedrijf om zou vallen, de fee niet meer zou kunnen worden gefactureerd en de hypotheek niet meer zou kunnen worden betaald?

Ik zal nooit vergeten dat we op een dag, de zon scheen heerlijk, met onze drie kinderen in de auto zaten en Claire en ik tegen elkaar zeiden: ‘Weet je, dit is het. Jij en ik en de kinderen. Een boterham verdienen, lukt altijd wel en een dak boven het hoofd moet ook lukken. En that’s it. Als we elkaar maar hebben.’

Ondernemen is prachtig en je onderneming is op sommige momenten ‘alles wat telt’. Maar echt: als het er op aan komt, zijn het echt andere zaken in het leven die prioriteit krijgen.

In mijn interviews met ondernemers stel ik vaak de vraag: ‘Je hebt nog één jaar te leven, wat zou je anders doen?’ Wow, wat een plannen en dromen komen er bij die vraag vaak los!

Ik zeg niet dat je elke dag moet leven alsof je nog maar één jaar hebt, maar probeer het wel zoveel mogelijk te doen.

Als je dat kunt, geniet ervan! Als het nog niet zo is: go for it!