Ondernemersles 51: Ben eigen wijs

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.


Ben eigen wijs.

Ondernemen is dingen realiseren die er nog niet zijn, eigen succes creëren en kansen pakken. Natuurlijk moet je luisteren naar advies. Advies van professionals om je heen en advies van je naasten of van vrienden en bekenden. Maar de kern van succes en ook het genieten ervan komt na eigen keuzes en eigen koers. Lekker eigenwijs. Eng hoor, met name op de momenten dat je twijfelt, maar toch doen!

Ik merk dat nu bij het schrijven van dit boek. Er zijn zoveel mensen met goedbedoelde adviezen over hoe ik dit boek uit moet gaan geven en ‘het systeem zoals dat normaliter gaat’ is zo dominant en bijna onontkoombaar, waardoor bij mij de behoefte steeds groter werd om het anders te doen. Waarom?

Omdat ik denk dat het huidige uitgeef systeem niet klopt en ik meer (ook opbrengsten :-)) in eigen hand wil houden … en omdat ik eigenwijs ben en denk da’k het zelf beter kan :-).

Zo is dit boek nu uitgegeven door uitgever BBP. Met de directeur Paul Petermeijer heb ik af kunnen spreken dat de losse verkoop via de retail door hem wordt gedaan. Hij kent die route, het boek wordt aangemeld bij het Centraal Boekhuis, zodat ie overal te koop kan zijn. Paul krijgt hiervoor alle opbrengsten. Alle? Ja, alle.

Daarnaast kan ik mijn eigen bulkverkoop regelen. Ik heb een extra oplage laten drukken op eigen kosten en die staan in mijn garage.
Via sprekersopdrachten en dagvoorzitterschappen en via social media doe ik mijn eigen verkoop (alleen bulk, per tien stuks of meer, losse verkoop loopt via Paul’s route). De opbrengsten daarvan zijn voor mij.

Een model dat mogelijk is geworden door twee zaken: de bereidheid om hieraan mee te werken door Paul Petermeijer (waarvoor dank, Paul!), waarbij ook de gunfactor een grote rol speelt en mijn eigenwijsheid, of ‘eigen wijsheid’.

Update: Uiteindelijk heb ik van het boek meer dan 6000 exemplaren verkocht.